Saab

”Flera kommer att sluta sälja Saab”

1:22 min

Fler återförsäljare kan komma att överge Saab. Det tror vd:n för ANA i Saabs egen hemstad Trollhättan.

Holmgrens Bil i Jönköping tog det drastiska beslutet att sluta sälja sitt gamla paradmärke Saab. Joakim Lind sitter i styrelsen för Saabs återförsäljarförening och tror att andra Saab-handlare kan komma att följa Holmgrens exempel:

– Ja, det tror jag för att svara rakt på sak. För alla har Saab varit det stora märket och får vi inga bilar att sälja så räcker inte intäkterna till för att täcka kostnaderna. Och det är den situationen många befinner sig i. Därför är läget väldigt allvarligt och många är oroliga, säger Joakim Lind.

Benny Holmgren i Jönköping säger att han inte längre med stolthet kan representera Saab. I det fallet är han inte representativ, tror Joakim Lind:

– Det är mer på ekonomisk grund som handlare överväger att vidtaga nödvändiga åtgärder. Det är ju inget snack om att alla tycker om Saab och produkterna är fina. Men det finns en ekonomisk verklighet att ta hänsyn till.

Joakim Lind är vd för ANA Trollhättan, som också finns i Vänersborg och Strömstad. Företaget varslade i slutet av juni 75 anställda om uppsägning, det andra varslet i år. Har företaget en plan B, ett liv utan Saab?

– Ja, det har vi. Det blir en tuff omställning, men vi har ju diskuterat igenom detta med vår ägare och vi skall ställa om. Vi är ju bland annat en av landets största Opel-handlare. Sedan har vi ju startat upp med rätt många ytterligare märken och köpt ytterligare märken och etablerat oss på fler orter. Så vi har verkligen en plan B, säger Joakim Lind.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista