Saab

Unionen kan begära Saab i konkurs

2:24 min

Totalt 3,2 miljoner kronor. Mer hade inte Saab Automobile på sina konton när Kronofogden gjorde ett svep på Saabs konton i företagets huvudbanker, SEB och Nordea i förra veckan. På Unionen har man nu processuella vägen klar för sig. Som kan sluta med konkurs.

Men det blir i vart fall lite plåster på såren hos norska Kongsberg Automotive som bett Kronofogden om hjälp att få in närmare 4,9 miljoner från Saab.

Tillsammans med en annan fordringsägare - Infotiv, som har en fordran på drygt 200 000 kronor - delar man på dessa utmätta pengar. De var först i kön hos Kronofogden.

Fixar inte Saab Automobile lönerna är det bara en tidsfråga innan bilföretagets saga är slut.

Vägen går då obevekligen mot konkurs. Så är regelverket som styr facket och den statliga lönegarantin.

På Unionen centralt i Stockholm har man redan den processuella vägen klar för sig. När väl Saab delgivits fackets betalningsuppmaning har bolaget sju dagar på sig att betala. Annars väntar konkurs.

– Ja, så är det. Vi har rätt att begära dem i konkurs på den åttonde dagen, säger Martin Wästfelt, chefsjurist på Unionen, till TT.

Men facket kan välja att vänta i högsta tre veckor för att säkerställa att deras konkursbegäran och betalningsuppmaningar till Saab verkligen är kristallklara rent juridiskt. Det får inte bli något fel.

Om inte tjänstemannalönerna kommer i tid, det vill säga på fredag, räknar Wästfelt med att man redan i början av nästa vecka, sannolikt tisdag, skickar iväg det första delgivningsuppdraget till Saabledningen. Någon förhandlingsmån finns inte.

– Vår uppfattning är att de krav vi skickar iväg är klara och förfallna. Det är i princip bara för arbetsgivaren att betala för att undvika att vi går vidare med konkurs. Det är ett kategoriskt betalningskrav.

Delgivningen till Saab måste ske till bolagets firmatecknare och det är endast Saabs vd Victor Muller som i dag har rätt att ensam teckna Saabs firma. Däremot finns det flera som har rätt att två i förening göra detsamma.

– Vi vet inte exakt till vem vi ska delge kravet. Är det så att det bara är Muller som kan delges så kan det ta några dagar. Det är en orsak till att vi vill agera skyndsamt, säger Wästfelt.

 Är ni tvingade att begära Saab i konkurs i ett visst läge?

– Ja, det kan man säga. Det är att betala eller konkurs och därmed en lönegaranti som faller ut och som kan rädda våra medlemmars pengar. Det kan tyckas lite hårt, men så är regelverket.

– Det är många arbetstagare som blir förvånade att det är ett sådant krav som åvilar den enskilde att agera på detta kraftfulla och ganska jobbiga sätt, för det är ju ingen rolig grej. Vi har många sådana här fall mot mindre arbetsgivare. Det är den bistra verkligheten.

– Det är ju samtidigt så att våra medlemmar vill ju inte detta men vi måste göra det. Och då är det en trygghet att göra det tillsammans med väldigt många kamrater. Därför kan det finnas en poäng att vi drar ihop alla (betalningsuppmaningar) när vi går till tingsrätten.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista