Skolkonflikten i Uddevalla

Skolinspektionen möter föräldrarna

1:47 min

I kväll hålls ännu ett möte om skolkonflikten i Uddevalla. Skolinspektionen kommer också att vara med på mötet eftersom de föräldrar som håller sina barn hemma från skolan har gjort en anmälan om sitt missnöje till Skolinspektionen.

Föräldrarna till de 14 barn som hålls hemma från skolan för fjärde dagen i rad, står fast vid sitt krav på att barnens klassföreståndare byts ut.

Föräldragruppen har gjort en gemensam anmälan om sina krav till Skolinspektionen där de framför sitt missnöje med rektorns och utbildningsförvaltningens agerande och att de känner sig starkt åsidosatta.

Lena Von Platen på Skolinspektionen i Göteborg säger till P4 Väst att hon tänker komma på mötet i Uddevalla i kväll:

– Att hålla barnen hemma från skolan är en olycklig situation och det ser vi allvarligt på. Vi har haft kontakt med kommunen för att förvissa oss om att det pågår ett arbete för att få tillbaka barnen till skolan.

Det som Skolinspektionen också måste reda ut är vad som ligger bakom uppgifterna om att barn utsatts för kränkningar av den lärare som föräldrarna inte vill ha.

Föräldragruppen har gjort en gemensam anmälan, men för att Skolinspektionen ska utreda ett ärende behövs konkreta fall att utgå ifrån och det kommer Lena von platen att ta upp med föräldrarna på mötet ikväll:

– Vi utreder inte eventuella händelser. Vi går på faktiska händelser när vi gör våra utredningar.

Hon säger att hon kan hjälpa föräldrarna om någon vill göra en egen anmälan med mer specifika uppgifter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista