Politik

Tre ombud kan avgöra S-kvinnors ledarval

1:33 min

Det blir strid om ordförandeposten i det Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Tre ombud från Norra Älvsborg kan avgöra valet.

Nalin Pekgul har varit S-kvinnornas ordförande i åtta år och vill gärna fortsätta att vara det. Men hon utmanas av tidigare miljöministern Lena Sommestad, som också är valberedningens förslag. En annan gammal minister, Ylva Johansson, drog sig tillbaka när valberedningen sagt sitt.

Inför helgens förbundsmöte ser det ut att vara mycket jämnt mellan Pekgul och Sommestad, så jämnt att det kan bli tre ombud från Norra Älvsborg som avgör.

– När vi hade vårt årsmöte så fanns det ett antal kandidater och sedan man haft diskussioner ute i klubbarna så sa vi att vi inte enats om ett namn utan våra ombud fick öppet mandat inför förbundsmötet, Stina-Kajsa Melin som är distriktsordförande.

De tre ombuden från Norra Älvsborg är alltså inte bundna av något beslut i distriktet och Stina-Kajsa Melin säger att hon inte vet hur de kommer att rösta.

Norra Älvsborg har alltså inte nominerat något namn. Det har däremot distrikten Göteborg, Södra Älvsborg, Bohuslän och Skaraborg gjort. Alla har nominerat Nalin Pekgul.

Men Lena Sommestad har också många distrikt bakom sig. Och frågan är också var de röster som andra distrikt ville lägga på Ylva Johansson tar vägen.

Att en ordförande som vill sitta kvar inte får förnyat förtroende av valberedningen är ovanligt inom politiken. Men det är knappast ett steg mot en öppnare valprocess inom socialdemokratin.

– Jag skulle gärna se en mer öppen process, men samtidigt tycker jag ju inte att den är så mycket mer öppen för S-kvinnorna än det har varit för partiet i övrigt. Valberedningen i partiet var ju ute och lade ner ett enormt arbete och var ute i distrikten och pratade med alla distriktsstyrelserna innan den kom fram till namnet Håkan Juholt, säger Stina-Kajsa Melin.