Saab i Trollhättan. Foto: Victor Jensen/P4 Väst.
Saab

Saab förbereder ansökan om rekonstruktion

Ledningen för den krisdrabbade biltillverkaren Saab automobil förebereder en ansökan om rekonstruktion. Det uppger flera olika källor för Ekot i dag. Bakgrunden är problemen för Saab att få in pengar att bland annat betala löner och till underleverantörer.

Saab automobils kassa är i det närmaste helt tom. För tredje gången har lönerna till de 3 500 anställda blivit försenade.

Saabs vd och styrelseordförande Victor Muller har det senaste halvåret arbetat mycket hårt med att hitta en lösning som gör att produktionen ska komma igång igen, men hittills har inte pengarna räckt till, och produktionen har också legat nere i ett halvår.

Flera källor som Ekot pratat med i dag med god insyn i Saab automobil uppger nu att ledningen, som en alternativ lösning på de ekonomiska problemen, ansöker om rekonstruktion.

Så sent som 2009 genomgick Saab automobil en rekonstruktion av bolaget och då skrevs skulder av motsvarande 8,3 miljarder svenska kronor.

Nu kan det alltså vara dags igen, under förutsättning att tingsrätten i så fall godkänner en ny rekonstruktionsansökan.

Genom en rekonstruktion så skulle till exempel de anställda ändå få ut löner, även om det så fall skulle bli genom den statliga lönegarantin.

Hans Rydberg, enhetschef för Kronofogdens sydvästra indrivningsavdelning, säger att om det skulle blir en rekonstruktion för Saab så påverkar det också hans indrivningar av fordringar från underleverantörer.

– Om tingsrätten beslutar att en företagsrekonstruktion ska inledas så avbryter det vår utredning, eller man kan säga att vi fryser den.

Får fordringsägarna några pengar med hjälp av er?

– Nej, vi gör inga nya utmätningar eller andra åtgärder.

Vad betyder det att ni inte har fått in alla pengar som ni har utmätt?

– De utmätningar vi har gjort, de pengarna har kommit in till oss men om man uttrycker det så här att ingen fordringsägare har ännu fått fullt betalt.

Vad är nästa steg i den här processen?

– Vi fortsätter vår utredning för att se om det finns utmätningsbara tillgångar. Först måste vi utreda pantsättningar och vilken påverkan det har på utmätningarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".