Orust

Båtmässa märkt av krisen

0:43 min

Krisen i världsekonomin sätter sina spår i båtbranschen. Många av båtarna som visas upp under mässan Öppna varv, som pågår just nu på Orust, har svårt att hitta köpare.

Under årets upplaga av båtmässan Öppna varv på Orust ställs rekordmånga fritidsbåtar ut och besökarna drömmer sig bort i havet av dyrgripar.

Men för fler och fler stannar det vid att vara en dröm. Den ekonomiska situationen i världen gör potentiella köparna mer återhållsamma än på många år, säger vd:n för båtbranschens riksorganisation Sweboat Mats Eriksson.

– Självklart påverkar det investeringsviljan hos konsumenten. Vårt stora stöd är att båtlivet är så polulärt i Sverige, så väljer man att inte köpa ny båt så behöver man rusta sin gamla och då får vi sälja tillbehör till dem istället.

Trots att allt färre köper nyproducerade båtar och att båtvarven, inte minst på Orust har haft en ekonomisk pressad situation, vill Mats Eriksson se ljust på båtförsäljningen.

– Det är ingen kris men vi har lagt oss på ett nytt läge som inte är som de goda åren. Vi kommer tillbaka till dem men det kanske tar några år.

Bland utställarna på Öppna varv, finns konkursdrabbade Najadvarvet i Henån. Företaget lämnade in sin konkursansökan för två veckor sedan.

Det tyder på att man vill hålla ihop bolaget som en enhet vid en eventuell försäljning, säger Magnus Ridderstad, marknads- och försäljningschef vid företaget, som tror på en snar omstart:

--Vi tror att vi kan få till en omstart ganska snart. Inget är klart, men vi har fått väldigt positiva signaler från alla som vi har pratat med. Så vi ser positivt på framtiden.

Företaget kommer alltså att finnas kvar i Henån enligt Magnus Ridderstad men hur stort det blir är oklart. Säkert är däremot att att företaget har flera potentiella köpare:

--Det finns konkreta intressenter och vad konkursförvaltaren har sagt kommer det besked inom ett par veckor.

Tåve Jernmark
tave.jernmark@sr.se
Tel: 0522- 67 00 00