Det flesta av Saabs återförsäljare är lojala mot bilmärket. Det visar en rundringning som P4 Väst har gjort. Foto: Scanpix
Saab

Saabåterförsäljare lojala

1:49 min

Trots alla problem kring Saab Automobile har majoriteten av Saabs återförsäljare inga planera på att sluta med att sälja bilmärket. Det visar en rundringning som P4 Väst har gjort.

– Vi kommer att fortsätta sälja Saab om det finns en möjlighet att göra det, vi väntar på ett besked, säger Johnny Schmidt, vd för Järna Bilcentrum.

P4 Väst har pratat med över hälften av Saabs dryga 40 återförsäljare i Sverige och så låter det från nästan alla. Bilden är entydig, detta trots att Saabs produktion stått stilla i närmare fem månader och att problemen blir allt fler. Men det finns en lojalitet mot bilmärket.

– Motgång är det just nu, kraftig motgång, och har ju varit det i olika etapper naturligtvis. Men visst försöker vi vara lojala mot Saab i alla fall och invänta det här beskedet att de kommer vidare. Det hoppas vi ju på hela tiden, säger Johnny Schmidt.

Två av återförsäljarna i Sverige, Holmgrens Bil och Bilpartners i Skåne, har slutat att sälja Saab. De tröttnade på problemen kring Saab och satsar nu på andra märken i stället.

Många av återförsäljarna säger att försäljningen nästintill har avstannat helt, men att det trots krisen fortfarande säljs Saab-bilar.

– Vi har en orderstock som är inneliggande, den är inte sådär väldigt stor som den varit rent klassiskt, men vi har en orderstock som ligger på framför allt 9-5 kombi-bilar som folk har gått och väntat på. Det var ju folk som tecknade sig för sådana så fort vi hade fakta i målet där någon gång i våras, säger Björn Pettersson, vd för Bil-City i Kristianstad.

Dessutom är det med viss förvåning som flera av återförsäljarna tagit emot beställningar trots att de inte kan säga när bilen kan levereras - om den någonsin når ägaren.

På frågan om Saab kommer överleva är det blandade tankar hos återförsäljarna. Alla hoppas, men långt ifrån alla tror det är möjligt ...

Victor Jensen
victor.jensen@sverigesradio.se
0522-67 00 64
Andreas Granat
andreas.granat@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista