Varje minut under luppen när Saab ska vinna kampen om produktionen

Längre arbetstid utan högre lön det är ett måste för att Saab ska få produktionen av mellanklassbilar i kampen mot Opels fabrik i Tyskland. Det framgår av en intervjuv Dagens Industri gjort med Saabs vd Peter Augustsson. En halvtimme mer utan lönehöjning talas det om i artikeln, men idag när Saab har stor familjedag vid fabriken i Trollhättan vill Peter Augustsson nyansera sig:

-Ska vi i slutet av det här årtiondet ha en förutsättning att i trollhättan göra nästan tre gånger så många bilar, måste vi gå från att idag tillverka 40 bilar per timme till 60 bilar per timme och använda varje minut som de anställda befinner sig innanför grindarna, varje minut av årets timmar för att kunna komma upp i 300 000 bilar säger Peter Augustsson till SR Väst. Det innebär att vi måste se över alla former av hur vi arbetar
- Sen komplingen till vad de här innebär lönemässigt är en diskussion som finns i Tyskland,  ska vi jobba 40 timmar i stället för 35 med bibehållen lön? Någon sån diskussion har inte vi här. Det är inte det vi fokuserar, säger Augustsson, men tillägger:
-Självklart om vi kan gå ner i kostnad ökar vår konkurrenskraft men hur vi ska göra det, det är det vi diskuterar nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".