Publikrekord i Trollhättan hjälpte inte! Förlust för Sverige.

Sverige förlorade mot Kroatien med 0-2 i kvalet till U21-EM på tisdagen. Ett uddlöst Sverige var chanslösa mot de tekniska kroaterna. -Vi fick inte tag i bollen, var förbundskapten Torbjörn Nilssons enkla men klara analys efter matchen.

-Vi är missnöjda men vi förlorade mot ett mycket bra lag. I första halvlek var det ett massivt kroatiskt bollövertag mot förgäves jagande svenskar. Men det blev aldrig riktigt farligt framför Christoffer Källkvist i målet. De enda gångerna han behövde ingripa var vid ett par långskott. I stället var det Sverige som, i en kontring iscensatt av AIK:s Mattias Moström, skapade halvlekens enda riktigt heta chans. Moström tog sig förbi ett par, tre kroater och petade fram bollen till en fri Björn Runström. Hammarbyaren fick dock bollen lite för långt ifrån sig och fick inte till avslutningen som gick rakt på Tomislav Vranjic i Kroatiens mål. Men direkt i andra fick bortalaget utdelning när Mario Grgorovic dunkade in ledningsmålet i Källkvists vänstra hörn på halvvolley strax utanför straffområdet. Uddlöst i andra Målet i den 49:e minuten var i praktiken avgörande. Sverige var totalt uddlösa i andra halvlek och var inte i närheten av att skapa någon målchans. -Vi skulle satsa på kontringar i andra halvlek men det första målet kom för snabbt, säger Torbjörn Nilsson. I stället ökade Kroatien på till 2-0 efter ett mycket vackert anfall. Eduardo Da Silva Alves, kanske planens mest tekniska aktör, släppte ut till Modric som tog sig in i straffområdet och spelade snett inåt till Goran Ljubojevic som släppte bakåt till Alves. Han fick tid på sig och placerade in bollen otagbart i Källkvists högra hörn. Kroatien kostade sedan på sig att missa en straff, Ljubojevic gick på kraft och sköt över. Det spelade ingen roll denna kväll, Sverige var ändå chanslösa. Bäst i Sverige var Halmstads Dusan Djuric, den enda av svenskarna som kunde mäta sig med kroaterna i fråga om teknik. Han fick börja på bänken men kom in redan i tionde minuten i stället för Malmös Jon Jönsson som skadade sig på uppvärmningen. Annars var det roligaste ur svensk synvinkel publiksiffran på Edsborg i Trollhättan: 8 828 personer, vilket är den högsta publiksiffran någonsin för en U21-match i Sverige. Jerker Edgren/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista