Persson öppnar för en snabb utbyggnad av 45:an

Statsminister Göran Persson öppnade för att det går att snabba på utbyggnaden av riksväg 45 och järnvägen mellan Trollhättan och Göteborg, som ett led att rädda kvar produktionen på Saab. Göran Persson sa att ha tror inte det är omöjligt att forcera om det är absolut det som behövs.
-Då klarar vi det naturligtvis. Det är ett nationellt intresse att vi får behålla den här fabriken som är så viktig för hela Västsverige.

De båda kommunstyrelseordförandena i Trollhättan och Vänersborg skickade i veckan ett brev till Göran Persson. I brevet lyfte de fram en snabbare utbyggnad av vägarna 44 och 45 samt järnvägsförbindelsen mellan Göteborg och Tvåstad som en av de viktigaste frågorna för att inte förlora jobben i Trollhättan. 
Efter ett tal på Metalls kongress på torsdagen kommenterade Göran Persson de västsvenska önskemålen:
-Vad jag vet om tidsplanen nu så slutar den 2012 med dubbelspår och väg fram till Trollhättan. Det är möjligt att det ligger något år för sent i relation till den ökning från 100 till 300 långtradare som behövs för att klara en produktion med större volym. Infrastruktursatsningar blir sannolikt också en central fråga när näringsminister Leif Pagrotskys statssekreterare Sven-Eric Söder på fredagen träffar företagsledningen och facken på Saab i Trollhättan.
-Infrastrukturen är ett område där vi hoppas att vi har möjlighet att vara med och påverka, säger Paul Åkerlund, klubbordförande för Metall, till TT.
-Annars har vi inga jättestora förväntningar på en sådan här träff. Syftet är i första hand att ge information om läget och hur problembilden ser ut. 
R Johansson, klubbordförande för Sif, är nyfiken på vad regeringens delegation har att säga vid fredagens besök.
-Vi vill höra deras synpunkter och vad de kan tänkas göra i den här situationen. Vi vill helt enkelt orientera oss, säger han till TT. Någon färdig önskelista att leverera har han inte.
-Vi får se vad samtalet mynnar ut i. Även representanter för Trollhättans kommun och Västra Götalandsregionen deltar i mötet. Sven-Eric Söder leder den grupp som regeringen inrättat för att i samverkan med Saabs ledning, facken och kommunen driva på arbetet för att behålla produktionen i Trollhättan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".