Jordbruk

Höstsådden i fara i blötan

1:33 min

Allt regnande har ställt till det för bönderna. Många får inte in spannmålsskörden, när åkrarna inte bär. Och nu är höstsådden också i fara.

Joacim Magnusson på Finnetorps gård utanför Mellerud säger till P4 Väst att han börjat plöja, men att det är oerhört blött på åkrarna.

– När jag körde i går så var det ungefär som att plöja i november månad, när man är sen med höstplöjningen och det står vatten på gärdena.

Joacim Magnusson hoppas ändå på bättre väder, så att han kan bruka jorden för höstsådd. För han har faktiskt fått in spannmålsskörden, till skillnad från många andra bönder denna regniga höst.

– Förutom en del liggsäd som var svår att ta upp, den fick vi lämna.

Kvalitén på den säd som bärgats tror Joacim Magnusson är relativt bra, men det som står kvar i dag lär inte hålla någon högre kvalité, säger han. Och det är mycket som står kvar på lantbrukarnas åkrar.

Regn under helgen och nya lågtryck är på väg i nästa vecka. Så hoppet är inte stort om att höstsådden ska gå att genomföra som planerat, säger Joacim Magnusson.

Höstvete, råg och rågvete ska i jorden så fort som möjligt på Finnetorps gård, men frågan är om det går, när åkrarna är så fulla med vatten.

– Ja, man måste ju tro in i det sista och vi har den här månaden på oss att kunna så.

– Men det behöver bli några torra dagar, så att man kan bearbeta och få bruk på jorden.

Joacim Magnuson suckar tungt vid tanken på att han tagit hem utsäde och gödsel för höstsådden och att han kanske måste lagra det till nästa höst.