Saab-krisen

Hovrätten i möte om Saab

I dag kan det komma besked från hovrätten om Saab Automobile får prövningstillstånd i sin överklagan av tingsrättens nej till företagsrekonstruktion. Klockan 13 meddelar hovrätten om det blir något beslut i dag eller ej.

Just nu sitter tre domare i möte för att fatta beslut om Saab ska få prövningstillstånd, men det är inte klart om de kommer att fatta ett beslut i dag, eller om det dröjer till i morgon.

Om det blir ett ja hoppas Peter Islander, ett av de hovrättsråd som ska fatta beslutet, att sjäva rekonstruktionsfrågan ska avgöras inom ett par dagar.

– Det hänger ihop med att det finns konkursansökningar mot Saab och vi försöker undvika att processerna krockar med varandra, säger Peter Islander till TT.

Vänersborgs tingsrätt har satt ut konkursförhandling till nästa måndag. Om bolaget får gå in i rekonstruktion skyddas det mot konkurs, utmätningarna stoppas och de anställdas löner betalas av den statliga lönegarantin.

Ett ja till prövningstillstånd kan inte överklagas. Det kan däremot ett nej.

Om hovrätten säger nej har Saabs vd Victor Muller en alternativ plan för att avvärja konkurshotet skriver Dagens Industri. De cirka 640 miljoner kronor Saab lånar via kinesiska Youngman ska då användas för att betala de anställdas löner och delar av leverantörsskulderna.