Saab

Hovrätten prövar överklagan

1:34 min

Hovrätten säger ja till prövningstillstånd för Saab om företagsrekonstruktion. Frågan om rekonstruktion ska nu alltså prövas på nytt.

Att hovrätten ger prövningstillstånd ger ingen fingervisning om hovrätten kommer att säga ja till en företagsrekonstruktion.

– Hovrätten motiverar aldrig sina beslut om prövningstillstånd, säger hovrättsrådet Peter Islander, som är en av de tre domare som fattade beslutet i dag.

Generellt finns det flera olika skäl till varför hovrätten beviljar prövningstillstånd: Det kan vara att det finns tvivel om att tingsrättens beslut är riktigt, att hovrätten inte helt förstår den bedömning tingsrätten gjorde eller att det är vikt för rättstillämpningen.

– Så det går inte att dra några slutsatser av att hovrätten har meddelat prövningstillstånd nu, säger Peter Islander.

Men så finns det ett skäl till.

– Det kan vara att det är ett stort ärende, ett svårbedömt och viktigt ärende, som gör att man tar upp det igen, säger Lars Zetterberg som är konkursförvaltare och rekonstruktör på Ackordcentralen i Göteborg, till P4 Väst.

Nu väntar nya förhandlingar i hovrätten och Saab har också möjlighet att komma med ytterligare kompletteringar.

– Ju mer konkreta uppgifter som Saab kan nämna om hur de kan få ihop finansieringen så är det naturligtvis bra och ju mer stöd de kan få från fordringsägare så är det naturligtvis också bra för deras sak, säger Lars Zetterberg.

Men vilka chanser har Saab att hovrätten godkänner en rekonstruktion?

– Om det här hade varit första företagsrekonstruktionen för Saab så hade de troligtvis fått rekonstruktion. Nu är det den andra ansökan på kort tid som gör det mera svårbedömt men jag skulle inte bli direkt förvånad om hovrätten ger dem den här chansen, säger Lars Zetterberg, konkursförvaltare och rekonstruktör på Ackordcentralen i Göteborg.

Hovrättsrådet Peter Islander hoppas att hovrätten kommer att kunna fatta ett beslut om företagsrekonstruktionen inom ett par dagar.

Strax efter hovrättens positiva besked om prövningstillståndet kom en kort reaktion i form av ett pressmeddelande från Saabs ägarbolag Swedish Automobiles huvudkontor i nederländska Zeewolde.

I detta konstateras att Saab är ”tillfreds med beslutet och nu inväntar den fortsatta utvecklingen”.

– Det är klart att vi är glada, det är ett steg i rätt riktning för oss, säger Gunillla Gustav på Saabs pressavdelning.

Beskedet att hovrätten ger prövningstillstånd mottogs med glädje också av företagets informationsdirektör Erik Geers. Han säger till P4 Väst att beskedet är positivt, men att de fortfarande väntar på ett slutgiltigt besked om de får en rekonstruktion beviljad eller inte.

Unionens ordförande på Saab, Anette Hellgren, säger också att det var roligt att det äntligen kom en positiv nyhet och att de nu spänt väntar på hovrättens beslut.

Martin Wästfelt som är Unionens chefsjurist, säger att dagens besked inte påverkar deras agerande kring konkursansökan mot Saab. Men om det blir ett ja till en rekonstruktion vill Unionen att konkursansökan får bero tills rekonstruktionen är klar.

Fackförbundet IF Metall, med 1 500 medlemmar på Saab, välkomnar hovrättens beslut om prövningstillstånd. Men om inte hovrätten fattar ett beslut om att bevilja Saab rekonstruktion, och det mycket snabbt, kommer IF Metall lämna in sin konkursansökan i morgon eftermiddag.

– Vi har vår deadline på tisdag, säger Lars Ankarfjäll, pressombudsman på IF Metall.