P4 Väst granskar politikerpensioner

Ex-politiker faller mjukt

1:21 min

Kommunpolitiker som avgår kan leva bekvämt på sin pension fram till 65 års ålder utan krav på att söka andra jobb. I P4 Västs område finns det just nu tio före detta kommunalråd och ett regionråd som lever på sin kommunalrådspension, eller delar av den.

Jan-Evan Mollwing 64 år gammal i Åmål, är den politiker i P4 Västs område som har varit pensionär längst. Han avgick 1997, för 14 år sedan.

Då hade han varit socialdemokratisk heltidspolitiker i nio år. Han kunde inte få full ersättning, för det krävs det att man varit heltidspolitiker i tre mandatperioder, alltså tolv år. Men fortfarande 2011 betalar Åmåls kommun  ut 19 092 kronor i månaden i pensionspengar till honom

Det här systemet ställer inga krav på att den som avgår som politiker ska söka jobb, och om man får ett annat jobb, eller nya betalda politiska uppdrag, så ska det anmälas till kommunernas pensionsförvaltare KPA, så att pensionen räknas ner.

Så är det till exempel för Carina Åström 57 år gammal,  som var regionråd för Vänsterpartiet fram till 2006. Nu har hon bytt parti och gjort comeback, som socialdemokratisk ordförande i NU-sjukvården, och hennes pension gick ner till 8 755 kronor i månaden vid årsskiftet.

Högst pension bland våra före detta politiker har Roland Andersson, som var regionråd för Socialdemokraterna. Han är 64 år och han får ut 37 461 kronor per månad i pension.

Fråga

Vad tycker du om politikernas pensioner? #link=277916#

SKL överväger översyn av politikerpensioner

#text=4706519#SKL, överväger efter Sveriges Radios granskning att göra en översyn av reglerna för kommun- och landstingspolitikers visstidspensioner.

Om granskningen

Reportrar från alla P4-stationer i landet och från Ekot beslutade i våras att göra en granskning av de så kallade visstidspensionerna bland lokala politiker. Bakgrunden var kontakt med lyssnare som upplevt att politikernas visstidspensioner är generösa och ligger för långt ifrån det som gäller när en vanlig arbetstagare blir arbetslös.

Här på P4 Väst har vår reporter Cecilia Bergil under den senaste tiden haft kontakt med kommuner och landsting för att ta fram uppgifter.

Så funkar det SKL-modellen

Avgår ett kommunal-/landstingsråd före 65 års ålder har man rätt till visstidspension om uppdraget varat i minst tre år. Vad politikerna har rätt att få beror på hur länge de varit kommunal- och/eller landstingsråd och hur många procent av heltid de tjänstgjort.

Den som varit kommunalråd/landstingsråd på heltid i minst 12 år har rätt till omkring 65-70 procent av heltidsarvoderingen. Därefter räknas det ned efter hur lång tid man varit förtroendevald – och på hur många procent av heltid.

Ersättningen ska samordnas med andra inkomster och dras ned om man tjänar för mycket, så kallad samordning. Från de andra inkomsterna ska mellan 1-3 basbelopp (basbeloppet 2011: 42800 kr) dras bort. Politikerpensionen ska sen minskas med 75 procent av återstående summa.

I vår granskning förekommer också politiker som följer äldre avtal som är mer generösa.

Källa: Sveriges kommuner och landstings bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda.

Vad SKL rekommenderar om:

Cecilia Bergil

cecilia.bergil@sverigesradio.se
0522-67 00 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.