Oljeutsläppet på Tjörn

Räddningschefen: ”Det kan ta flera år”

1:27 min

Saneringsarbetet pågår för fullt i Tjörns skärgård. Värst drabbade är öarna utanför Tjörn men oljan har även drabbat Kyrkesund.

Det är ett kladdigt och långdraget arbete som kan ta lång tid att slutföra. Jon Lindgren från Stenungsunds räddningstjänst är en av dom som deltar i arbetet.

– Det är som riktigt kladdig kakdeg som inte lossnar från händerna. Det är riktigt tjockt, säger Jon Lindren, från Stenungsunds räddningstjänst.

Det är upp till 100 personer inblandade i saneringsarbetet totalt sett. Kladdigast blir det för dom som arbetar med att sanera öarna och kobbarna i skärgården. Kobbarna har en mörk remsa av olja en bit ovanför vattenytan och oljan ligger i stora sjok längs klipporna.

– Det är svårt att se vad oljan ligger. I en vik nära här ligger det olja en meter djupt, det är många kilon, säger Jon Lindren.

En av de hårdast drabbade öarna är ön Kaurö , där ligger olja flera meter upp på land. Kustbevakningen behöver två till tre dagar till för att få upp oljas som ligger i vattnet. Sen kommer ett digert arbete med sanering där klippor ska skrubbas och stränder plockas rena. Det är ett arbete som sker för hand, även om man just nu testar att lösa upp oljan med kokosolja för att få tillbaka den i vattnet där den enklare kan sugas upp. Men det är inte gjort i en handvändning.

– Det kan ta allt från några månader till flera år, säger Carl-Ian Bissmarck, räddningschef i Tjörns kommun.