Oljeutsläppet vid Tjörn

Kustbevakningen: ”Våra system kan missa oljan”

2:24 min

Hur kan kustbevakningen ha missat en så stor mängd olja i havet som den som just nu drabbar Tjörn?

– Det finns flera faktorer. Vi har en ständig bevakning, med flyg bland annat. Men om det hårt väder kan ibland flygplanens system missa oljan, säger Mattias Heneborn, vakthavande befäl vid Kustbevakningen

Vad orsakde det stora oljeutsläpp som just nu drabbar Tjörn? Enligt Kusbevakningen är det oklart. Men det kan handla om en fartygskollison utanför den danska västkusten för drygt två veckor sedan.

– Det är ett av huvudspåren vi arbetar efter. Vi ska jämföra oljeprover och se om det kan vara så, säger Mattias Heneborn, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Hur kan Kusbevakningen ha missat att en sådan här stor mängd olja varit på väg mot Västkusten?

– Det finns flera faktorer. Vi bevakar ständigt med flygplan och om det är hårt väder kan deras system missa oljan för den inte syns i radarsystemet,  säger Mattias Heneborn, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

– Om någon känt till utsläppet borde man ha fört vidare informationen. Men det är oklart om det är gjort så i detta fallet.

Kan det bero på att Kustbevakningens system inte är tillräckligt bra?

– Inte som vi upplever det. Visst, i svårt väder kan det fungera sämre men generellt sett håller jag inte med om det, Mattias Heneborn, vakthavande befäl vid Kustbevakningen.

Kan ta flera år att få bort oljan

#text=4705901#för fullt i Tjörns skärgård. Värst drabbade är öarna utanför Tjörn men oljan har även drabbat Kyrkesund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.