P4 Väst granskar

Uddevalla skrotade politikerpensionen

1:28 min

Det är inte alla kommuner som låter sina före detta heltidspolitiker falla mjukt och kvittera ut pension ända tills de fyller 65 år. Uddevalla har infört nya regler sedan årsskiftet, och nu har politiker i stort sett samma pensionsvillkor som kommunens tjänstemän.

Det innebär till exempel att kommunalrådet Ingemar Samuelsson, socialdemokrat, får gå tillbaka till sitt gamla jobb som chaufför för Carlsberg om han blir bortröstad och förlorar sina politiska uppdrag i nästa val.

– Ja, det är min trygghet just nu ja, säger Samuelsson.

Han satt med i den arvodeskommitté som tillsattes i Uddevalla förra året efter en intensiv debatt om politikernas goda ekonomiska villkor, med dubbla ersättningar och generösa pensioner.

Sedan årsskiftet är alla fallskärmar avskaffade och istället betalar kommunen in pensionspengar till politikerna, på samma sätt som till tjänstemännen.

För att skapa legitimitet, som Ingemar Samuelsson uttrycker det.

– Med legitimitet menar jag att det inte uppfattas som att man skor sig på ett system, att man som politiker har andra förmåner än vad andra i samhället har.

Om ett kommunalråd har suttit länge och förlorar sitt uppdrag vid 62 års ålder, så ska han eller hon kunna leva på de inbetalade pensionspengarna fram till 65. Men för den som är yngre räcker inte pengarna så värst långt.

Ingemar Samuelsson är 56 år vid nästa val och räknar med att få gå tillbaka till sitt civila jobb som chaufför, om han mister sina politiska uppdrag.

– Ja det får jag göra, och det är väl ett rimligt krav i sig, men det är inte helt enkelt. För har man som i mitt fall ett jobb som är fysiskt krävande och som kanske har utvecklats under fyra år, så kanske det inte är samma jobb man går tillbaka till.

– Och det är ju det som är problemet. Om man är borta länge, kanske tolv år, så finns kanske jobbet kvar på papperet, men i realiteten är det inte samma jobb man har att gå tillbaka till, säger Ingemar Samuelsson.

Fråga

Christer | Vad tycker du? Kommentera gärna!

Har en politiker nått en ålder på ex 63 år kan det vara befogat i övrigt är man ju tjänstledig från sitt ordinarie jobb o arbetsgivaren är skylldig att ta emot denna person.

Arbetslös på Tjörn | Vad tycker du? Kommentera gärna!

Varför får inte de a-kassa som andra politiken är ju ett jobb för dem och platsar dem inte där ut i arbetslösheten som alla andra.

Cecilia Bergil

cecilia.bergil@sverigesradio.se
0522-67 00 26

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.