Saab-krisen

Oenig hovrätt ger Saab nytt hopp

Hovrätten för västra Sverige säger ja till Saab Automobiles rekonstruktion. Men det var ingen enig hovrätt som fattade beslutet, och enligt hovrätten finns det anledning att ifrågasätta förutsättningar för att en rekonstruktionen ska bli framgångsrik.

Håkan Skött på IF Metall på Saab, är glad i dag.

– Vi kommer inte vara sysslolösa, men det kommer att vara lite angenämare frågeställningar att hantera, säger Håkan Skött.

Han tror att Saabs företagsrekonstruktion kan bli framgångsrik.

– Dessutom får vi hoppas att de beslut som ska tas i Kina, av myndigheten NDRC, också tas I en positiv riktning för vår del, säger Håkan Skött.

Saab planerar att under de kommande veckorna identifiera områden i organisationen där det går att kapa kostnader. Ledtider ska kortas, dubbelarbete försvinna och samordningen mellan olika avdelningar förbättras. Personalneddragningar kan inte heller uteslutas, skriver ägaren Swedish Automobile i ett pressmeddelande på onsdagen.

Saab har också dragit i gång en bredare översyn av bolagets affärsplan från 2010 med syfte att skapa en mer flexibel och konkurrenskraftig kostnadsstruktur.