Saab och rekonstruktionen

Muller tror Saab och vill betala leverantörerna

Hovrätten ger Saab en ny chans. P4 Västs Victor Jensen har träffat Saabs vd Victor Muller för en intervju vid 14-tiden.

Hur känner du dig?

– Jag är väldigt lättad, situationen om vi inte hade fått om hovrätten inte givit oss ett ok hade varit väldigt jobbig. Jag är verkligen nöjd med hovrättens beslut, detta ger oss 3 månader att starta om och få igång produktionen igen, få in Kina-pengarna och för att komma ur rekonstruktionsperioden som ett återfött företag.

Var detta väntat?

– Ja, jag tycker vår ansökan var väldigt förberedd och genomarbetad. Vi förklarade på ett bra varför Saab kan bli ett effektivt och vinstdrivande företag i framtiden. Hovrätten gick som tur är på vår linje.

Vad händer nu?

– Nu fokuserar vi på att få igång samarbetet med Kina och få till ett möte med våra leverantörer för komma överens om hur vi ska betala våra skulder. Vi vill betala alla leverantörer fullt ut.

När kan produktionen vara igång igen?

– Det är svårt att säga, vi måste betala våra leverantörer först sedan får vi se vad som sker. Nu är vi i rekonstruktion och vi kommer göra allt för att kunna få igång Saab igen.

Youngman-pengarna som Saab nu får, räcker det?

.– Det är ok för rekonstruktionsperioden, men det är oklart om det räcker till att få igång produktionen. Den frågan måste få ett svar snart.

Letar du efter mer pengar?

– Jag letar alltid efter mer pengar, säger Victor Muller och skrattar.

Hur känner du dig nu?

– Vi har fått otroliga skador under de senaste månaderna, det har varit väldigt tufft på de anställda, leverantörer, företaget och återförsäljarna. Särskilt i Sverige. Jag hoppas att detta kan markera en ny start där vi kan lämna den tuffa perioden bakom oss och se en utväg.

Kommer rekonstruktionen bli framgångsrik?

– Ja, det tror jag absolut.