Ny bok om Bohusläns växter

18 års arbete bakom ny flora

6:08 min

Tvåhundra personer har varit inblandade och många har hunnit bli pensionärer under tiden som arbetet har pågått. Men nu är den här, Bohusläns flora, efter 18 års inventerande på stränder, ängar och fält.

I morgon presenteras floran på bokmässan i Göteborg, av bland andra huvudredaktören Evastina Blomgren.

– Något skoj ska man ju ha på sin fritid och det kostar ju pengar att spela golf också...

Ja, Evastina Blomgren är en av de cirka tvåhundra amatörbotanister som har rest runt i Bohuslän med anteckningsblock och kamera och dokumenterat växter och växtplatser. Ruta för ruta, i 18 års tid. Resultatet är tungt: Bohusläns flora väger nästan tre kilo, och innehåller mer än 700 sidor. Och allt bygger förstås på ideellt arbete.

– Vi räknar med att om man skulle göra det här jobbet med en månadslön på 20 000 och med reseersättningar, så skulle det kostat 20-30 miljoner. Och då hade det inte blivit gjort.

Och med så många botanister ute i landskapet så har man förstås också hittat en del växter som aldrig tidigare har skådats i Sverige, bland alla björnbären, till exempel.

– Ett är ju rätt anmärkningsvärt, det franska björnbäret som är hittat på Bråtö utanför Mollösund. Närmaste växtplatsen är franska centralmassivet. Och vi fattar inte hur den har kommit dit.

Det kan vara båtturister som har gått iland och uträttat sina behov. Eller det kan ha kommit med fåglar, fast det är osannolikt.

– Det är ett mysterium helt enkelt, säger Evastina Blomgren.