P4 Väst granskar politikerpensioner

Mellerudspolitiker försvarar sin pension

1:33 min

Systemet med politiker som garanteras pension fram till 65, utan krav på att söka nytt jobb, kom till för att politiker som ägnat stora delar av sitt liv åt politiken kan ha tappat kontakten med arbetslivet under tiden.

Lennart Karlsson (C) i Mellerud är före detta politiker som lever på pension, och han tycker att han har gjort sig förtjänt av den.

– Det tycker jag att jag har gjort. För tar man alla de dagar jag var jordbrukare och tar man alla dagar som det var sammanträde och solen stod högt på himlen och det var ”trösketorrt” – ja det var inget att diskutera, det var sammanträde.

Lennart Karlsson avgick som kommunalråd i Mellerud 2002, efter 12 år som heltidspolitiker. Det är där gränsen går för full visstidspension, en garanterad inkomst till 65 års ålder.

När han slutade hade han hållit på som politiker för centern i 30 år, och innan dess var han lantbrukare och bygdesnickare

Nu har han varit pensionär i nio år, och har använt den tiden till familjen, säger han:

– Med all den tid som man ägnade åt politiken så fick familjen sitta emellan och jag kände att när den möjligen finns, då tycker jag inte det är något orätt att jag använder den för att ge tillbaka.

– Jag hade inte dåligt samvete då, och jag har inte dåligt samvete nu.

– Sedan finns det synpunkter på att man använder detta, det vet jag, men den kritiken tar jag med jämnmod.