Granskningen av politikernas pension

Får pension trots eget företag

1:39 min

Det går att få politikerpension även för den som påbörjat en ny karriär med nya uppdrag. Karl-Erik Nilsson, som bor i Uddevalla och är ordförande i Bohusläns Fotbollförbund, får i egenskap av före detta kommunalråd i Emmaboda ta emot 300 000 kronor om året i pension – samtidigt som han driver ett eget aktiebolag.

Karl-Erik Nilsson satt som kommunalråd i Emmaboda i de 12 år som krävs för att få maximal utdelning från visstidspensionen. När han knappt 50 år gammal slutade i januari 2007 garanterades han runt 25 000 kronor i månaden fram till pensionsåldern. Förutsatt att han inte fick något nytt jobb alltså. Då skulle ersättningen minska i takt med inkomsten.

Karl-Erik Nilsson har fått nya uppdrag, bland annat inom fotbollen, där han är vice ordförande i IK Oddevold, och han nämns också som lämplig efterträdare till Lars-Åke Lagrell som ordförande för Svenska fotbollförbundet.

Han är också ordförande i Hela Sverige ska Leva, men inkomsten därifrån har totalt sett varit så låg att den inte påverkat hans politikerpension mer än marginellt.

Men Karl-Erik Nilsson har samtidigt ett aktiebolag med betydligt större intäkter. P4 Kalmars granskning av bolaget visar att det gått så bra att hans fru fått totalt över 300 000 kronor de senaste tre åren för sin insats som styrelsesuppleant där.

Karl-Erik Nilsson själv däremot tar inte ut någon lön. Och kan därmed fortsätta kvittera ut nästan full visstidspension från Emmaboda kommun. Hittills runt 1,4 miljoner kronor. Fortsätter han så landar summan på över fyra miljoner när han blivit 65.

Efter flera förfrågningar och en inställd intervju har Karl-Erik Nilsson till slut via mejl till P4 Kalmar meddelat att han avstår från att kommentera.

P4 Väst nådde Karl-Erik Nilsson under förmiddagen i dag, men vill inte medverka i radion och är på resande fot. De enda kommentarer han vill ge i dag är att han samordnar sina inkomster så visstidspensionen minskas med det beloppet. Han säger också att han följer alla regelverk som finns.

I övrigt svarar han i nuläget inte på några fler frågor om hans aktiebolag och varför han inte tar ersättning därifrån.

Tobias Sandblad, P4 Kalmar
tobias.sandblad@sr.se
0480-45 80 18

Fråga

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.