Västkusten

FILM: Vill ha hummerjaktshjälp

1:22 min

På måndag nästa vecka är det återigen dags för hummerpremiär och det kan finnas så kallad amerikansk hummer i havet på västkusten. Något som inte är önskvärt enligt Havsfiskelaboratoriet i Lysekil där Vidar Öresland jobbar.

På ett sjuttiotal ställen längs med västkusten, från Strömstad i norr till Göteborgs skärgård i söder finns den här uppmaningen, i form av en affisch med telefonnummer på, från och med nu.

Som på till exempel matbutiken Skaftöhallen i Fiskebäckskil där P4 Väst träffar Vidar Öresland från Havslaboratoriet. Han säger att det sedan 2008 har det gjorts en handfull fynd av amerikansk hummer i svenska vatten men....

– Vi vet inte hur många det finns i svenska vatten. Det är därför vi ber allmänheten om hjälp, de är våra ögon, säger Vidar Öresland, Havslaboratoriet i Lysekil.

Vad är problemet med amerikansk hummer?

– De har parasiter, allavarliga sjukdomar och de kan vara så att de interegarar med vår europeiska hummer på ett sätt som inte är önskvärt.

Känn igen hummern

Den amerikanska hummern har gulaktiga prickar på huvudskalet istället för att de är helt vita som på den europeiska hummern. Under pannhornet, längst fram på hummerns huvud, finns det en oftast en liten tagg på den amerikanska artern. I övrigt ser de snarlika ut.

Vid fångst av amerikansk eller sjuk hummer uppmanas man att ringa och rapportera direkt vid fångstplatsen till Havslaboratoriet: 010 - 4784053 eller 010 - 4784048.

Erik Grönlund

Erik Grönlund, P4 Väst

erik.gronlund@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.