Saab-krisen

Saab: ”Personalminskning inte ett mål”

1:03 min

Efter gårdagens besked från hovrätten om rekonstruktion, måste Saab nu börja se över kostnaderna, vilket kan innebära att personalstyrkan måste minskas.

Gunilla Gustavs på Saabs pressavdelning säger till P4 Väst att man inte kan uteslutna någonting, att man tittar på alla möjligheter, men hon säger också att personalneddragningar inte är målet med projektet.

Projektet kallar Saab själva för Cheetha – gepard på engelska – eftersom det ska genomföras snabbt och vara klart i slutet av oktober. Genom effektiviseringen ska Saab kunna gå med vinst vid lägre försäljningsvolymer än nu.

Målet med projektet är att minska de totala kostnaderna för företaget med 15 procent. För att kunna nå det målet anser företaget att man måste minska de fasta och rörliga kostnaderna med 25 procent – en fjärdedel alltså. Men det är inte omöjligt att genomföra, enligt Gunilla Gustavs.

– Det är målet så vi får se hur snabbt vi kan göra det, men det är bra med ambitiösa mål. För då tänker man annorlunda, i stället för att göra samma sak som tidigare. Det här är ett mål som ska få folk att tänka – aha, vi måste göra det på ett annorlunda sätt, hur då?