Västra Götaland

Onödig antibiotika riskerar patienters liv

1:37 min

Västra Götaland missar målet med att minska utskrivningen av antibiotika. Följden blir att regionen går miste om bonuspengar och vad värre är: På sikt kommer människor att dö i sjukdomar som i dag går att behandla.

I dag skrivs så mycket antibiotika ut att olika bakteriestammar håller på att bli immuna. Följden blir att människor riskerar att dö av lunginflammation och olika tarmbakterier.

Detta får smittskyddsläkarna att slå larm.

– Det kommer att bli svårare att behandla patienter med svåra sjukdomar. Då har vi inget att ta till, utan är tillbaka till den tiden då unga människor dog i lunginflammation, säger Peter Nolskog som är biträdande smittskyddsläkare.

Staten och Sveriges kommuner och landsting är överens om att uskrivningen av antibiotika måste minska.

Det långsiktiga målet är att minska antibiotikaförskrivningen i öppenvården till 250 recept per 1000 invånare till 2014. I dag skrivs 400 recept ut per 1000 invånare i Västra Götaland.

Men arbetet med att  få ner siffrorna går trögt i Västra Götaland, så trögt att regionen mssar de utlovade bonuspengarna i år.

Peter Nolskog tror att vårdcentralerna spelar en stor roll för att lösa problemet.

– Jag tror man måste ned på individnivå, men det är känsligt att säga till en doktor att han skriver ut väldigt mycket recept .

– För att kunna vända detta måste man kunna komma ut med information till vårdcentraler, så att doktorerna känner att detta berör mig, menar Peter Nolskog.

Enklare sjukdomar som snuva och hosta behöver inte en antibiotikabehandling, enligt Peter Nolskog. Men patienterna väntar sig att få hjälp när de kommer till vårdcentralen, och går de tomhänta hem upplever de det som ett onödigt besök.

Peter Nolskog menar att patienterna ska ta sin del av ansvaret.

- Det kan vara så att just din doktor inte vågar säga nej till en förmodad önskan om antibiotika. Så jag tror det är bra om man man som patient vågar ifrågasätta detta.