Saabmuseet

Åkerlund: ”En industriepok”

1:44 min

Kronofogden har mätt ut bilar på Saabmuseet i Trollhättan. Och det är något som Paul Åkerlund, kommunalråd i Trollhättan, inte är glad över.

– Jag är nog inte annorlunda än andra Trollhättebor här, jag tror alla vi som bor här skulle tycka det var hemskt tråkigt om det inte fanns kvar, säger Paul Åkerlund.

Det var dagen före Saab fick igenom som rekonstruktionsansökan i Hovrätten om Kronofogden mätte ut 109 bilar på Saabmuseet i Trollhättan. Däribland bilen som legendaren rally-Carlsson körde och den allra första Saab-bilen.

Paul Åkerlund säger att de flesta han pratar med verkligen värnar om museet och vill ha kvar det.

– Ja, av de reaktioner jag har fått av folk på stan är det väldigt många som hemskt gärna ser att, om det värsta skulle hända, museet fortfarande finns kvar. Så det betyder nog ganska mycket.

Varför tror du det betyder så mycket?

– Det är en industriepok och det är en historia över Trollhättan och dess utveckling. Det är nog det som avspeglar sig.

Trollhättans stad har tidigare varit intresserade av att köpa museet och det har förts diskussioner med olika parter, enligt Åkerlund. Han säger vidare att kommunen skulle kunna köpa museet men att det är driften man behöver hjälp med.

Om Saabmuseet överlever eller inte beror till stor del på om Saabs rekonstruktion blir lyckosam. Men som så inte blir fallet kan då kommunen tänka sig att köpa bilarna av kronofogden?

– Ja, det är ju en diskussion vi får ta och vi får väl under den här resans gång ha en diskussion och förhöra oss för om möjligheterna. Men själva problemet är väl inte att köpa inventarierna utan att det ska drivas sen. Det är en kostnad på, i storleksordningen, runt fyra till sex miljoner kronor och det är för mycket för att kommunen ska klara det själv, säger Åkerlund.