Amerikansk hummer

Importförbud dröjer

Ett förbud mot import av levande amerikansk hummer. Det föreslog dåvarande Fiskeriverket redan 2008 som en del av den nationella strategin för främmande arter. Men vad har egentligen hänt sedan dess?

Det är en omfattande utredning om nationell strategi för arter i marin miljö som just nu ligger på Miljödepartementets bord, något som inte bara handlar om den amerikanska hummern utan om främmande arter i stort.

Ett eventuellt importförbud för amerikansk hummer måste följa EU-direktiv och det här tar tid. Senast i våras tryckte Fiskeriverket, som i dag omorganiserats till Havs- och vattenmyndigheten, på för att få till ett importförbud.

Men Erland Lettevall, fiskeribiolog på Havs- och Vattenmyndigheten, som är en av hjärnorna bakom förslaget, menar att det finns en annan stor stötesten som gör att utredningen tar lång tid och nu har hållit på i tre år.

– Det är en lukrativ bransch och ett handelshinder är ju inget som näringen kommer att hurra för, säger Erland Lettevall.

FILM: Vill ha hummerjaktshjälp

Foto: Erik Grönlund/P4 Väst.

#text=4708582#är det återigen dags för hummerpremiär och det kan finnas så kallad amerikansk hummer i havet på västkusten. Något som inte är önskvärt enligt Havsfiskelaboratoriet i Lysekil.

Erik Grönlund

Erik Grönlund, P4 Väst

erik.gronlund@sverigesradio.se
0522-67 00 25

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.