Tre år efter nedläggningen

Före detta Håfreströms-anställda har fått nya jobb

1:20 min

För drygt 300 personer på Håfreströms pappersbruk i Åsensbruk i Melleruds kommun kändes framtiden sotsvart när nedläggningsbeskedet kom för tre år sedan. Men i dag har de flesta nya jobb.

– De flesta lyckades hitta andra jobb. Vi har inte haft den drastiska ökningen av arbetslöshet eller någon stor ökning av försörjningsstöd på grund av nedläggningen av Håfreström, säger Torbjörn Svedung som är administrativ chef i Melleruds kommun.

Redan när fabriken var på väg att stänga under 2009 var det många som sökte sig ifrån fabriken till nya jobb. Nu visar de senaste siffrorna från arbetsförmedlingen att ett fyrtiotal personer är öppet arbetslösa eller i program eller arbete med stöd. Ett tiotal jobbar på timmar eller deltid.

Många andra har hittat arbete inom pendlingsavstånd och stannat kvar i Melleruds kommun.

--Vi vet att många har sökt sig till jobb i Norge men det är svårt att veta om några har flyttat. Men vi har inte haft någon jätteminskning av folkmängden, säger Torbjörn Svedung.

De före detta anställda pendlar till jobb i Munkedal, Stenungssund, Billingsfors och framförallt Norge. Några har flyttat. Ofta till jobb som arbetsgivaren Arctic Paper hittade hos kunder eller branschkollegor.

Dessutom startade Arctic Paper en företagspark i de gamla lokalerna i Åsensbruk där det just nu bland annat finns ett IT-företag. För det fanns en framgångsfaktor.

– Nyckelordet är samarbete. Företaget Arctic Paper tillsammans med kommunen och andra aktörer samarbetade väldigt hårt för att så få personer som möjligt skulle bli arbetslösa när de stängde grindarna. Det lyckades väldigt bra och företaget Arctic Paper tog sitt ansvar, säger Torbjörn Svedung.

Håfreströms bruk

Bruket startade i Håverud 1880. 1908 flyttades allt tillverkning till Åsensbruk där det låg mitt i samhället vid sjön Upperudshöljen.

25 september 2008 beslutade ägarna Arctic Paper att lägga ner bruket. Då fanns det 303 anställda. I samhället Åsensbruk bodde det då cirka 530 personer och Håfreströms bruk var den stora arbetsgivaren.

27 mars 2009 stannade den sista pappersmaskinen och i juni samma år gick huvuddelen av personalen ut i arbetslöshet.

Arctic Paper äger fortfarande fastigheten och har satsat på att hyra ut lokaler till olika företag. Bruket heter numer heter Håfreströms företagspark.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.