Åmål

En ny generation intar Stora Strand

1:27 min

Det är en oväntad generationsväxling på lägergården Stora Strand utanför Åmål. Maria Tisell har tagit över efter sin farbror som var föreståndare i cirka 40 år.

Det är ett jobb som aldrig varit aktuellt för henne tidigare.

– Det hade jag inte haft en tanke på. De var först för två och ett halvt år sedan när min far frågade om jag inte skulle ta över Stora Strand eftersom det behövdes en ersättare, säger Maria Tisell.

Lägergården Stora Strand ägs av SMU-föreningen i Ånimskog. I många år har det arrangerats läger för unga och gamla. I sin ungdom var Maria Tisell på plats på flera av lägren, men under 25 år sysslade hon med annat. Hon jobbade utomlands och utbildade sig på annan ort.

Stora Strand är stort, har 200 bäddar och ett scoutområde – då gäller det att fylla gården med gäster. I snitt har det varit 10 000 gästnätter per år.

Trots det gillar Maria Tisell utmaningen att fortsätta efter sin farbror Olle Tisell som drev gården i 40 år.

– Jag driver gården som Olle har gjort fast på mitt eget sätt. Jag får lita på min intuition och känner inga krav, säger Maria Tisell.

Det gäller att hitta nya gäster och i år blev det holländska scouter för första gången. Lägergården renoveras och det gäller att fylla den med fler gäster än tidigare. Kraven på boendet har ökat sedan Maria Tisell var ung. Nu ska det vara trådlöst Internet och fräscht boende.

– Holländarna hyr vårt scoutområde under sex veckor. De återkommer nästa år. Där finns det nu fina toaletter, duschar och makeup-rum. De vill inte ha det för primitivt, men ändå tycker de om det natursköna, säger Maria Tisell.