Politikerlön blir fall för länsrätten

Efter det att Uddevalla kommun polisanmält kristdemokraten Hans Jonasson och dessutom dragit in hans lön, så överklagar han nu till Länsrätten.

Det hela började med ett anonymt brev, och slutade i en cirkus. När kristdemokraten Hans Jonasson anklagades för att fuska med sina arvoden polisanmälde kommunen honom, vilket enligt kommunen är rutinmässigt förfarande.
Vad man kan anta inte är rutinmässigt, är att Uddevalla kommuns förhandlingschef Eric Hietala beslutade att slopa alla utbetalningar till Hans Jonasson till dess att polisutredningen och eventuellt åtal är avklarat. Något som kan dröja många månader.
I slutet på augusti beslutade dessutom personaldelegationen, med bland andra kommunalrådet Lennart Björk, att Hans Jonassons lön skulle ändras. I januari hade Jonasson blivit tilldelad en fast lön, något som görs för att minska på byråkratin när en förtroendevald har många och omfattande uppdrag. Men det gick inte längre för sig, och det beslutades att Hans Jonasson skulle få vanligt arvode för förlorad inkomst, en lön som alltså inte betalas ut i nuläget. Dessutom kan han bli skyldig att återbetala en del av lönen han tidigare fått.
Samma brev hade också skickats till A-kassan, men de ansåg efter en egen undersökning att det inte var några problem eller oegentligheter.
Hela historien hamnar nu alltså i Länsrätten där Hans Jonasson kräver att han ska få behålla sin ursprungliga lön, sin utbetalade lön och fortsätta få lön under hösten.
Men vi kan nog vänta oss att karusellen fortsätter snurra länge framöver.
/Gustav Edman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".