Håfreströms nedläggning

Tommy: ”Det var svårt att hitta jobb”

1:18 min

Tommy Fredriksson fick byta spår efter 33 år på Håfreströms bruk. P4 Väst berättar om vad som hände efter den stora bruksnedläggningen. 2009 förlorade han jobbet och numera är det hans hobby - travhästar - som har blivit hans försörjning.

– Nu är jag fast anställd sedan maj på en gård utanför Mellerud och sysslar med hästar på heltid. Det är ett fruktansvärt roligt arbete när det fungerar men det är mycket jobb, säger Tommy Fredriksson.

Tommy Fredriksson saknar bruket och gemenskapen med kollegorna. Han är besviken på att det tog så lång tid att få en fast anställning och tycker att han borde fått mer hjälp.

Tommy, som då var 54 år, hade nästan aldrig sökt jobb tidigare. När han gick hemma satsade han på livet som amatörtränare för travhästar.

Det var svårt att hitta något annat jobb.

– Jag trodde jag skulle hitta något annat jobb inom industrin eller som chaufför. Men det var den absolut sämsta tiden för att söka jobb. Alla företag permitterade. Det var svårt och jag hade åldern emot mig, säger Tommy Fredriksson.

Nu tar Tommy Fredriksson dagen som den kommer och hoppas att hans kropp ska tåla det tuffa hästjobbet.

De flesta har fått nya jobb

#text=4712042#på Håfreströms pappersbruk i Åsensbruk i Melleruds kommun kändes framtiden sotsvart när nedläggningsbeskedet kom för tre år sedan. Men i dag har de flesta nya jobb.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.