Håfreströms nedläggning

Åsensbruk lever trots den stora bruksdöden

1:40 min

Tre år efter nedläggningsbeskedet för Håfreströms bruk är vardagen totalt förändrad i det lilla samhället Åsensbruk. Men det är inte så att orten håller på att dö ut, snarare tvärtom.

– Det går fler flyttlass till Åsen än vad det går härifrån. Vi har inte haft någon inflyttning att tala om på flera år och vi är tacksamma för alla som kommer hit, säger Mats Svartling som är byalagets ordförande.

Den lilla orten med drygt 500 invånare fortsätter att leva. Inflyttningarna beror på företagsparken som växer i den gamla pappersfabriken. Det finns bland annar ett It-företag, Bink, som expanderar.

Byalagets veckofika i föreningshuset binder samman folket på orten. Byalaget startades 2009 och har 450 medlemmar.

Mats Svartling jobbade på bruket och är fortfarande arbetslös efter en kortare tid som lastbilschaufför.

– Jag och många andra med mig hoppas på företaget Scandinavian enviro systems som ska syssla med däckåtervinning. Det ska finnas i den nya företagsparken och ge 20 till 25 nya jobb,säger Mats Svartling.

Scandinavian Enviro Systems räknar med att montera ihop sin produktionsutrustning i oktober och efter årskiftet ska verksamheten vara igång.

Nedläggningen av Håfreströms bruk var tuff för de som bor i Åsensbruk där de flesta jobbade på bruket. Många bor kvar trots långmilapendling och det finns en kampanda.

– Så länge fabriken fanns kvar var det som ett självspelande piano. Det var naturligtvis bra. Den hade stått där i 100 år och spottat ut papper, det rök ur skorsten och folk gick dit. Det var frid och fröjd. Men efter att de stängde fabriken har många knutit näven i fickan och sagt att det här ska vi fixa,säger Mats Svartling.

De flesta har fått nya jobb

#text=4712042#på Håfreströms pappersbruk i Åsensbruk i Melleruds kommun kändes framtiden sotsvart när nedläggningsbeskedet kom för tre år sedan. Men i dag har de flesta nya jobb.

Charlotte Andersson

charlotte.andersson@sverigesradio.se
0532-158 80

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.