Foto: Scanpix.
Bohuslän

Kvinna friad efter provokationsbrott

1:38 min

I Bohuslän har en hemtjänstanställd som varit åtalad för stöld friats. Tingsrätten anser att polisen provocerat fram brottet.

Dottern till en 98-årig kvinna i Bohuslän upptäckte att varje gång en 58-årig kvinna från hemtjänsten varit hemma mamman så saknades det pengar från mammans plånbok.

– Vi gillrade en fälla kan man väl kalla det, säger Hans Rörberg, platschef på polisen i Strömstad.

Polisen kontaktades och en fällra gillades. Polisen fotograferade och la dit sina egna pengar i den äldre kvinnans plånbok som sen lades i byrålådan där den alltid brukar ligga.

– När den anställda från hemtjänsten hade varit där grep vi henne och då hade hon de märkta pengarna på sig, säger Rörberg.

Det kan tyckas som ett solklart fall. 500 av polisens utplanterade 600 kronor fanns hos kvinnan från hemtjänsten. Men kvinnans avsikt var aldrig att stjäla polisens pengar.

Och hade hon vetat att det var polisens pengar hade hon aldrig tagit dom. Alltså provocerades brottet fram anser tingsrätten.

Kvinnan som var vikarie vid hemtjänsten har inte fått sitt vikariat förlängt. Om hon kommer få arbeta inom hemtjänsten igen har den aktuella kommuen inte tagit ställning till.

Tingsrätten får kritik för provokations-dom

#text=4724174#har frikänt en vikarie från hemtjänsten som tog pengar hos en äldre kvinna för att polisen ska ha provocerat fram brottet. Nu får tingsrätten kritik av Petter Asp, professor i straffrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista