Drivmedelspriser

Fler vill tanka fordonsgas - då höjs priset

1:24 min

Priset på fordonsgas i Trollhättan har skjutit i höjden. För en vecka sedan kostade en så kallad normalkubikmeter 10,90, idag är priset 12 kronor. Anledningen är en kraftigt ökad efterfrågan.

– Vi har höjt priset därför att vi behöver göra ett antal investeringar så att vi kan möta den ökade efterfrågan, säger Karin Stenlund affärsområdeschef Trollhättan energi. Det har stigit rejält och det kommer att fortsätta stiga, och då måste vi säkra så vi kan leverera på ett tryggare sätt till kunderna.

Hittills har Trollhättan energi bara framställt biogas från avloppsslam och från de ruttnande soporna i de gröna påsarna. För att kunna öka produktionen krävs nya källor som gödsel och rester från jordbruket, ett område med stor potential men med stor prislapp.

Men Karin Stenlund tror inte att prisökningen kommer att skrämma bort kunderna.

– Trots att vi höjer så ligger vi tre kronor under bensinpriset motsvarande literpriset. Om man jämför med Sverige som helhet när det gäller biogas så ligger vi fortfarande väldigt lågt.

Priset kommer i fortsättningen att ligga kvar på den nya höga nivån men om efterfrågan fortsätter att öka så kan det enligt Karin Stenlund leda till att produktionen effektiviseras och att priserna åter kan sänkas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista