Signalkräftans intåg i Dalsland kartläggs

Just nu undersökes hur mycket signalkräftan har spridit sig i sjöarna i Dalsland. Signalkräftan har planterats ut illegalt och utplanteringen riskerar ett av Sveriges största flodkräftebestånd. Signalkräftan är bärare av kräftpest.

Dalsland och västra Värmalnd var tidigare ett unikt område. Det fanns inga signalkräftor däremot fanns det stora mängder av flodkräftor.
Men i ett slag har det förändrats- signalkräftan fiskades upp för första gången 2002 i sjön Stora le och den är bärare av kräftpesten.
Det stora projekt som sysslar med utplaneteringa av flodkräftor fick backa tillbaka. Det är länstyrelserna i Västra Götaland och Värmland, fiskeriverket, hushållningssällskapet och Dals-eds kommun som stöttar projektet Thomas Jansson är projektledare och undersöker hur mycket signalkräftorna har tagit över. Bara vid Ed fångades det ett 20-tal exemplar av signalkräftor i veckan Det finns gott om exempel på illegal utplantering av signalkräfta vilket kan gör aatt tidigare kräftrika vatten blir helt tomma pg a kräftpesten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".