Nordendorphrättegången skjuts upp

Rättegången mot den bedrägeriåtalade, socialdemokratiska politikern Helen Hagström-Nordendorph i Uddevalla skjuts upp till mars nästa år. Idag fick Uddevalla tingsrätt ett läkarintyg från Nordendorphs advokat, med en begäran om att rättegången ska senareläggas.

Den 11 oktober skulle rättegången mot den socialdemokratiska kommunpolitikern Helen Hagström-Nordendorph ha börjat. Hon står sedan i maj åtalad för bedrägerier med ersättningar från kommunen och försäkringskassan för sammanlagt 175 000 kronor, för urkundsförfalskning - förfalskade namnteckningar i 16 fall samt undertryckande av urkund, det vill säga Nordendorph har enligt åtalet undanröjt avslöjande bokföring. Vart och ett av brotten kan ge upp till två års fängelse.
Hela tolv dagar var avsatta för rättegången mot Helen Hagström-Nordendorph. Nu blir den inte av förrän i vecka 10, i början av mars nästa år. Idag fick Uddevalla tingsrätt ett läkarintyg om Nordendorphs hälsotillstånd med en begäran om att rättegången ska skjutas upp till tidigast slutet av februari nästa år. Tingsrätten gick med på att senarelägga rättegången och beslutade samtidigt att sekretessbelägga Nordendorphs läkarintyg. Enligt medföljande brev från hennes advokat Lennart Borgland drabbades Nordendorph i slutet av juli av hjärtinfarkt och är för närvarande mycket trött och sliten. Hon har också koncentrationssvårigheter. För två veckor sedan meddelande Nordendorph att hon på grund av sin sjukdom lämnar alla politiska uppdrag.
Åklagaren i målet, vice chefsåklagare Sune Johansson, säger i en kommentar till Radio Väst att ett halvårs försening av rättegången inte spelar någon roll bevismässigt. Det kan vara värt att nämna att det nu är snart två år sedan andra socialdemokrater i Uddevalla för första gången internt förde fram misstankarna om Nordendorphs bedrägerier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".