Uddevallahems vd avgår

Sture Engqvist, vd i den förskingringsdrabbade bostadsstiftelsen Uddevallahem, lämnar sitt jobb. Det meddelade han efter styrelsemötet igår kväll.

I juni dömdes en tidigare ekonom vid Uddevallahem till 5,5 års fängelse efter att i nio år förskingrat närmare 30 miljoner kronor av stiftelsens pengar. Det kunde han göra eftersom han hade en central position i Uddevallahem. Genom stiftelsens kontakter med en boförening blev förskingringen möjlig. Tjänstemannen hade också en gammal fullmakt som gav honom rätt att hantera pengarna.

Tidigare har en extern granskning av hur Uddevallahem skött det hela gjorts. Den granskningen friade i princip Engqvist, den övriga ledningen och styrelsen från kritik.

När det senare visade sig att den förskingrande tjänstemannen haft ytterligare en fullmakt, undertecknad av bland annat Sture Engqvist, återupptogs den externa granskningen. Den fullmakten hade ”glömts bort” i hanteringen.

Den kompletterande granskningen presenterades igår kväll och i samband med det valde Engqvist att lämna sitt uppdrag.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista