Bröstcancervård

Fem veckors väntetid är för länge

1:37 min

De flesta kvinnor som fått besked om bröstcancer får vänta för länge på operation. I delar av Västra Götaland-Stenungsund och Södra Älvsborg till exempel, kan det ta upp till fem veckors ångestfylld väntan innan operationen blir av. Det är oacceptabelt enligt Cancerfonden.

Cancerfonden har kartlagt bröstcancervården i Sverige och de har hittat stora brister. Men NU-sjukvården är ett undantag.

– Själva ordet är väldigt väldigt jobbigt för dem som får den diagnosen, säger Beate Johansson, som är ordförande i Bröstcancerföreningen Emelie i Uddevalla.

Hon säger att den värsta tiden, det är egentligen inte mellan diagnos och operation, utan medan man väntar på besked efter den första undersökningen. Har man cancer eller inte?

– Den tiden är egentligen mycket värre, medan man väntar på besked. När man väntar på operation då vet man ju, men ska man vänta två-tre veckor på att få besked om man har cancer eller inte, det är mycket värre.

På Bröstcentrum i Uddevalla tar det max två veckor från besked till operation om det finns en stark misstanke om bröstcancer.

Och redan samma dag som undersökningen får man själva beskedet.
Enligt Maria Viksten, som är verksamhetschef på kirurgen sparar man både ångest och lidande för patienten och dessutom sparar man in ett ytterligare besök i vården.

För att detta ska fungera är patologen, den specialist som analyserar proverna den viktigaste länken. Beate Johansson håller med:

– Han undersöker proverna medan patienten tar en liten paus, och sedan kan läkaren berätta för patienten och diskutera hur man går vidare. Hela proceduren sker på ett och samma besök. Det är det som är så bra.