Politik

Få motioner kommer från Västra Götaland

1:26 min

På torsdag inleds Moderaternas partistämma i Örebro. Bara sex av motionerna till stämman kommer från Västra Götaland. "Det är partistyrelsens förslag som är viktigast", säger ordföranden i Bohuslän.

180 motioner skall behandlas på partistämman och nästan var fjärde kommer från Östergötland. Hela Västra Götaland bidrar med bara sex motioner, varav ingen från Bohuslän, och ingen från Norra Älvsborg.

– Det som är viktigt för oss att vi är att vi känner att vi har möjlighet att påverka på kanske andra sätt utan att skriva motioner till partistämman. Vi har ju till exempel fyra riksdagseldamöter från vår valkrets som vi känner att vi har möjlighet att påverka politiken genom, säger Henrik Sundström, ordförande för Moderaterna i Bohuslän.

Partistyrelsens förslag, propositioner, är de enda dokument där någon tagit ett helhetsgrepp och tänkt till, säger Henrik Sundström.

– Motionerna är ett viktigt instrument för att kunna få till en debatt i en särskild fråga, men ofta blir det ganska lösryckta saker som behandlas i en motion.

Tror du att många tycker att det känns meningslöst att skriva en motion?

– Nej, det tror jag verkligen inte. Motioner är ju det som är kontrollinstrumentet från medlemmarna där man alltid kan vara säker på att en fråga blir behandlad. Det är ju det absolut viktigaste att man får upp en fråga på dagordningen. Många av de frågor som vi har i motionsfloran är ju saker och ting som varit återkommande under ett stort antal partistämmor. Och till slut kanske droppen urholkar stenen om man vill driva en fråga i en viss riktning.

Flest motioner finns under rubriken Vår gemensamma miljö, men så många handlar inte om klimatfrågan.

– Jag tror att miljöfrågorna är någonting som berör, där alla känner att man verkligen vill göra någonting, säger Henrik Sundström.