Spelet om Uddevallahems vd:s avgångsmiljoner

Sveriges Radio Väst har kartlagt spelet bakom vd:n Sture Engqvists avgång från Uddevallahem och hans 1,9 miljoner kronor.

När göteborgsadvokaten Rickard Ström la fram sin nya granskningsrapport och kallade Sture Engqvist agerande för oaktsamt, insåg Engqvist att klockan var slagen.
Men han hade också en bra förhandlingssits - och han utnyttjade den skickligt. Enligt anställningsavtalet har han rätt till två årslöner i avgångsvederlag om han sparkas, men bara en årslön om han avgår frivilligt.

Två årslöner - annars går jag inte frivilligt, sa Engqvist. Då hade styrelsen två möjligheter: att låta honom sitta kvar eller att sparka honom. Och då hade Engqvist ändå fått två årslöner.

Socialdemokraten Paula Berger orkade inte delta i förhandlingarna med Engqvist, det var för känslosamt, utan överlät det till vänsterpartisten Dan Gahnström. Folkpartisten Essam el Naggar var som vice ordförande den andre förhandlaren.

Sture Engqvist spelade alltså högt och vann. Han slapp skammen att bli sparkad, men fick samma ersättning som om han blivit det.

Avgörandet låg i händerna på de tre andra i styrelsen; en vänsterpartist, en kristdemokrat och en moderat. De ville ha bort Engqvist redan i våras, men gav då vika för socialdemokraterna. Men den här gången hade de knappast gjort det. Bägaren hade runnit över.

Nu blev det inte så och alla kunde känna sig nöjda. Sture Engqvist avgick med värdigheten i behåll, kunde framställa sig som mannen som tog sitt ansvar och blev rikligt belönad. Styrelsen slapp att utmana personalen på Uddevallahem, där det fällts en och annan tår i uppskattning för chefen.

Men det fanns styrelseledamöter som övervägde att gå riktigt hårt fram, att sparka Engqvist utan att ge honom en krona i ersättning. De avråddes av jurister. I så fall går Engqvist till domstol - och där vinner han, sa juristerna.

Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".