Bostadsmarknaden

Rekordstort utbud på bostäder

1:23 min

Just nu är det mängder med hus till salu. Det är en exceptionell situation och på många småorter har till exempel antalet villor till salu ökat med 100 procent.

– Lagret har ökat och ökat under det sista halvåret. Just nu har vi 75 objekt med villor, bostadsrätter och fritidshus. Det är dubbelt upp mot normalt vi brukar ligga på ungefär 35-40 objekt, säger Mats Sjöberg som är fastighetsmäklare i Åmål.

Det har verkligen hänt något under 2011 och det finns förklaringar. Personer födda på 30-och 40-talet vill sälja sina villor och det kan vara svårt för yngre att köpa eftersom de nya bolåneregler som infördes hösten 2010. Det gör att det blir svårt med finansieringen. Och det märks främst i småorter eftersom det också finns en viss utflyttning från orterna.

Det är ett rekordstort utbud på bostäder i hela Sverige och antalet i riket har ökat med ungefär 30 procent jämfört med de senaste tre åren.

Just nu är det köparens marknad där priserna kan bli låga. Mats Sjöberg tror på en framtid med stabila priser om något år när marknaden har stabiliserat sig.

– Förhoppningsvis har lagret minskat. Jag tror att priset på en villa har stabiliserat sig i Åmål. Det ökade under 2000-talet men har planat ut de senaste 3-4 åren, säger Mats Sjöberg som berättar att en normalstor villa i centrala Åmål kostar runt en miljon kronor