Svinesund

Polisen håller koll på utdömd fastighet

1:36 min

Femton män låg och sov i den industrifastighet vid Svinesund som polisen gjorde en razzia mot klockan sju i går morse. Sju av dem har tagits i förvar eftersom de har vistats illegalt i landet.

Fastigheten, som ligger lite avsides i anslutning till det gamla handelsområdet i Svinesund, dömdes ut av räddningstjänsten i samband med tillslaget i går morse och den får inte längre användas till bostäder.

I huset fanns det 25 tätt packade sängplatser, och enligt gränspolisens insatsledare Tommy Hallberg, som också var med när polisen gjorde en razzia mot samma fastighet i mars, så har det varit en rent miserabelt smutsig och eländig miljö.

Enligt polisen jobbar de som har bott där under slavliknande villkor i gränshandelsbutiker. De får betala 3 000 kronor i hyra för boendet, pengar som dras från lönen på under 10 000 kronor i månaden.

Samtliga kommer från Mellanöstern, och det handlar om män mellan 25 och 50 år. De sju personer som togs i förvar har alla varit asylsökande som fått avslag, och de har alltså vistats illegalt i landet. En av dem blev också avvisad efter polisens förra razzia mot fastigheten i mars.

De övriga är asylsökande, och de är släppta av polisen. Frågan är vad som händer med dem nu.

– Det händer ingenting, säger Henrik Rörberg, som är chef för Strömstadspolisen.

– De hade ju rätt att vara här och få lov att arbeta i Sverige, så de blir inte utsatta för vidare åtgärder från polisen sida.

Hur vet ni att de inte är tillbaka i industrilokalen?

– Det kan vi ju inte veta, men vi kommer att göra kontroller i veckan framöver, säger Henrik Rörberg.