Saab

Förre vd:n hoppas fortfarande

Saab Automobile upplever en av sin värsta kriser någonsin. Samtidigt som företagets för detta vd Jan Åke Jonsson åker runt och föreläser om sin ledarfilosofi och om sina år på Saab. I dag var han i Falköping och pratade inför företagare.

Trots Saabs problem så hoppas Jan Åke Jonsson på en framtid för företaget:

– Jag tror att alla hoppas som jag, att Saab kommer att lösa den situation som man är i nu, och komma ur rekonstruktionen, och återuppta verksamheten och fortsätta att utveckla och producera och sälja bilar. Jag hoppas att det går åt det hållet, säger Jan Åke Jonsson.

Jan Åke Jonsson var Saabs ansikte utåt, han var mr Saab. Men sedan i våras är han inte längre företagets vd och nu mera har han knappt någon kontakt alls med företaget och ledningen där.

I dag var Jan Åke Jonsson på Mössebergs Kurort i Falköping och föreläste för företagare om sin ledarstil och berättade om tiden på Saab, som blev närmare 40 år.

Efter att han lämnade Saab har krisen för biltillverkaren blivit allt djupare och just nu pågår den andra rekonstruktionen på lika många år. Men på frågan varför det har blivit så illa svarar Jonsson undvikande.

– Det kan inte jag bedöma, jag har inte detaljkunskapen.

Saknades det startkapital när Spyker gick in som ägare?

– Jag kan inte kommentera det egentligen, för det har hänt så mycket på de senaste månaderna att det är svårt för mig att bedöma vad det är som har gått rätt och vad det är som inte har gått rätt, säger Jan Åke Jonsson.