Saab

Muller och Lofalk inte överens

3:31 min

I dag landar Guy Lofalks ansökan hos Vänersborgs tingsrätt om att avbryta Saabs rekonstruktion – Lofalk tror nämligen inte att rekonstruktionen kommer att lyckas.

Enligt Guy Lofalk finns det helt enkelt inte tillräckligt med pengar för att kunna fortsätta rekonstruktionen, eftersom de kinesiska bolagen inte har betalat den utlovade bryggfinansieringen.

– Nu har det visat sig att några 70 miljoner euro har inte tillförts, utan endast mindre portioner av pengar som har gjort att vi inte har kunnat fokusera på rekonstruktionsarbetet.

– Sedan har det nu blivit uppenbart att de kinesiska bolagen inte vill investera i Swan (Saabs ägarebolag) enligt den ursprungliga planen utan vill gå en egen väg, och investera direkt i Saab.

Det betyder, enligt Lofalk, att den övergripande rekonstruktionsplanen fallit bort och det finns inte tid att finna nya lösningar i rekonstruktionen.

Saabs vd Victor Muller håller inte med. Han säger till P4 Väst att Lofalk haft en egen agenda när han inriktat sig på att få till ett ägarbyte – att kinesiska Youngman och Pang Da ska köpa 100 procent av Saab istället för de drygt 50 procent företagen tidigare varit överens om – än att få till en fortsatt rekonstruktion.

Enligt ett pressmeddelande i går vill Saabs ägarbolag Swan nu byta ut Lofalk som rekonstruktör, och fortsätta rekonstruktionen. Nu är det upp till Vänersborgs tingsrätt, där Lofalks , alltså landar i brevlådan i dag.

Saabs vd Victor Muller anser alltså att , men Lofalk säger att han hela tiden agerat helt öppet.

– De har varit helt och fullt informerade om vad jag har gjort.

Finns det någon möjlighet att undvika konkurs?

– Det är i så fall att parterna kan komma överens. Det finns ju en möjligt att har en lösning, det känner jag inte till. Men den kinesiska parten har en lösning, och det är möjligt att det kan vara en lösning, säger Guy Lofalk.

Victor Muller sa dock i natt till nyhetsbyrån Reuters att från de kinesiska bolagen Youngman och Pang Da om att köpa hela Saab Automobile.

P4 Väst/Ekot