Bostadsmarknaden

Många villor till salu

1:52 min

Oron är stor på många delar av bostadsmarknaden och det är en stor mängd villor till salu.

– Den oro som finns liknar den som var när Riksbanken höjde räntan med 500 procent på en dag 1992. Då blev det oro på marknaden, säger Jörgen Hammargren, som har arbetat som mäklare i Lysekil i 21 år.

Den globala oron för ekonomin smittar av sig på vanliga husköpare. Det är färre som vågar köpa hus.

I de flesta av de 14 kommuner P4 Väst bevakar finns det numera ett lager av villor som är till salu. Utbudet har mer än dubblerats på orterna jämfört med 2008, enligt statistik från Hemnet. Undantagen är Munkedal och Strömstad.

I till exempel Lysekil var det 20 villor till salu andra veckan i juli 2008 och i år vid samma tid var antalet villor till salu 56.

Enligt Jörgen Hammargren är det ungefär lika många affärer som vanligt som avslutas under året, men fler fyrtiotalister vill sälja sina villor. Speciellt märks det i Lysekil där det byggs nya lägenheter.

– Utbudet av villor har ökat när utbudet av lägenheter har blivit större. Det är många som under flera år letat efter lämpliga lägenheter och helt plötsligen finns det lägenheter att köpa, säger Jörgen Hammargren.

Men om det är svårt att hitta köpare är det desto fler som är intresserade att titta på hus på Internet – vilket gör att det finns hopp om försäljning längre fram.

Den dominerande bostadssajten heter Hemnet.

– Det är ett enormt intresse och det har aldrig varit så stort som nu. 30-35 procent av besökarna tittar på bostäder för att få inspiration till inredning. Många använder en mobilapp för att se vilka hus som är till salu i närheten där man promenerar. Det är nyfikenhet och intresse som gör att man tittar på bostäder, säger Carl-Henrik Borg som är vd för internetsajten Hemnet.