Saabs öde avgörs om två månader

Tid är en lyx vi inte har.  Det säger GM:s Europachef Fritz Henderson till den engelska tidningen Daily Telegraph och ger en tidsplan på två månader till dess en detaljerad plan ska vara klar.

Beskedet kommer när en av årets stora bilhändelser står inför dörren: I morgon öppnar bilmässan i Paris som är en av dom största billmässorna i världen och där det kommer att presenteras 60 nya bilmodeller. Saab har ingen ny modell men visar upp en ny flexfuelmotor som går på etanol och bensin. Dessutom visar Saab upp ett alkolås som företaget tagit fram tillsammans med tillverkaren och som Saab hoppas kommer att väcka uppmärksamhet.

Biltillverkarna samlas alltså till fest men det sker till en mörk fond speciellt för GM Och det verkar ju onekligen som om GM tvingas rappa på med besluten om att skära ner sin alltför stora kostym i Europa. Förlusterna försätter att ackumulera och försäljningen går inte alls enligt förväntningarna.

Dessutom erkänner Saabs ägare GM att marknaden för dieselbilar är mycket större än förväntat och att GM sitter med alltför många bensinmotorer och bilar i lager.

Saabs presschef Christer Nilsson säger till Radio Väst att han inte fått några besked om ändrad tidsplan och att det troligen bygger på missuppfattningar. Samtidigt har inte GM:chefen Fritz Henderson varit så detaljerad tidigare i vad som måste göras. Jobb kommer att försvinna och en bilfabrik måste troligen läggas ner helt och hållet. /Jörgen Winkler

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista