De vanvårdade fosterbarnen

Roland: ”Jag hade ingen frihet”

1:33 min

Den 28 september beslutade regeringen tillsammans med flera oppositionspartier att de vanvårdade fosterbarnen ska få ersättning. Men det är långt ifrån alla som kan ansöka om pengarna. Roland Schivedius är ett av alla fosterbarn i Sverige.

Enligt Upprättelseutredningens förslag så kommer personer som utsatts för övergrepp eller allvarlig försummelse i sina fosterhem mellan åren 1920 till 1980 kunna söka ersättning på 250 000 kronor.

– Jag hade ingen frihet hos min fosterfamilj, jag var som en dräng som jobbade gratis. Om jag hade fel fick jag gå fram till köksbordet och då fick jag en örfil, säger Roland Schivedius, som hämtades på dagis av socialen när han var 5 år gammal, i augusti 1980.

För de som nyligen utsatts för våld eller övergrepp finns möjligheten att få upprättelse i domstol men för många av dem som fosterhemsplacerades efter 1980 har brotten hunnit preskriberas.

– Alla har ju haft ett helsike, även de som drabbats efter 1980. Jag tycker pengarna är en struntsumma i jämförelse med vad man ha berövats, säger Roland Schivedius. De tog mig inte av kärlek. Min fostermamma sa att hon tog mig för pengarna och inget annat.