Lysekil

Ljus över Badhusberget

1:37 min

Mellan 2 och 2,5 miljoner kronor ska satsas i ett konstprojekt i bostadsområdet Badhusberget i Lysekil, där en av gårdarna ska smyckas med skulpturer, ljussättning och ny växtlighet.

Bakom satsningen på Badhusberget står Statens konstråd tillsammans med Lysekils kommun och Lysekilsbostäder.

– Det som står närmast på programmet, både för årstiden och för oss är mörker och ljus. Mörkret kommer och vi ska jobba med belysning, säger projektledaren Kiki Eldh.

Ljussättning är alltså första steget i Badhusbergets omvandling. Det handlar om projektet Samverkan om gestaltning av offentliga miljöer som Statens konstråd startat för att konsten ska komma in tidigare när man planerar offentliga områden.

Förutom ljussättning ska det bli ny växtlighet och tre statyer av huvuden som kommer föras upp på gården.

Dessutom får alla boende tre egna små huvudskulpturer. Den första ska man behålla själv, men Kiki Eldh berättar att man ska placera ut den andra någonstans i Lysekil.

– För att kanske hittas, kanske slängas i havet eller försvinna, men poängen är att de är av betong och de kommer finnas väldigt länge, upptäckas och sätta myror i huvudet på folk. Vi tänker oss att det här kommer bli en kontaktskapande grej mellan människor, säger hon.

Den tredje stenen skickar projektet vart man vill i världen och i slutändan ska man sammanställa vart alla skulpturerna tagit vägen. Kanske kan man då också påverka folk långt borta.

– Det ser ut som en sten, och skulle du hitta den här ute och ta upp den så möter du ett litet ansikte. Vi har nog en känsla av att det kan vara rätt fint att få den överraskningen, säger Kiki Eldh.