Uddevalla

Skolpsykolog avgår i protest

2:12 min

En skolpsykolog på 4500 elever. Det är verkligheten i Uddevalla efter att Uddevalla gymnasieskola halverat sin skolpsykologtjänst nu i höst. För Staffan Ahlbom blir arbetssituationen ohållbar, när han förutom gymnasieskolorna ska tjänstgöra vid tre grundskolor. Nu lämnar han sin tjänst som skolpsykolog.

– Det säger sig självt att det blir mycket sämre tillgång när man halverar tillgången, säger Staffan Ahlbom. Den typ av arbete som man kan göra med en halv psykolog på hela Uddevalla gymnasieskola. Jag vet inte vad man ska göra, det blir en snabbedömning. Jag har ställt frågan hur en psykolog ska jobba på de premisserna, men har inte fått något svar som jag begriper.

Staffan Ahlbom har ansvar för runt 4500 elever, medan riksgenomsnittet för en skolpsykolog ligger på runt 1900 elever på en heltidstjänst. I en kommentar till Bohusläningen säger gymnasiechef Stefan Einarsson att "om man inte kan anpassa sig efter nya förhållanden är det bra om man tar konsekvensen och söker sig vidare".

Staffan Ahlbom tror inte att hans efterträdare har ett lätt jobb framför sig.

– Den personen, i den mån det finns en psykolog som är beredd att gå in på de här premisserna, så hoppas jag att den personen får ett uppdrag som är möjligt att fylla.

– Jag tycker att det är en bedrövlig situation för unga och unga vuxna i Uddevalla. Jag har svårt att se var de kan få hjälp när de mår dåligt.