Ovanliga grepp från GM på bilmarknaden

Paniken sprider sig på den amerikanska bilmarknaden - och Saabs:s ägare General Motors tar nu till ovanliga grepp för att bli av med bilar.

GM:s aktiekurs är den lägsta på 20 år. Det är ett krissymptom. Under sista kvartalet i år skär GM ner sin produktion. Det är ett annat krissymptom. Det står drygt en miljon bilar på GM:s lager runtom i USA - de flesta av fjolårsmodell. Det är ett tredje krissymptom.

Och nu är goda råd dyra - eller snarare billiga om man ser det med bilköparnas ögon.
Under tre dagar i nästa vecka går GM:s alla återförsäljare i USA ut med ett erbjudande: Köp en bil nu och du slipper att betala ränta under de närmaste sex åren.

Det gäller inte Saab utan fem andra märken, bland annat Chevrolet och Buick. Men det påverkar förstås Saab indirekt - när andra bilar slumpas bort.

Rabatter och förmånserbjudanden är inget nytt på den amerikanska marknaden. De har utnyttjats så flitigt under lågkonjunkturen att det blivit ett problem nu när det blivit bättre tider. Många passade på att köpa billigt under lågkonjunkturen och har, så att säga, redan intecknat högkonjunkturen. Bara 16 procent av de amerikanska bilägarna säger nu att de behöver en ny bil enligt marknadsanalytiker på bolaget CNW.
Och samtidigt ökar konkurrensen från bland annat Japan och Korea.

GM skall alltså försöka sälja fler bilar till skuldsatta amerikanska hushåll i tuffare konkurrens än någonsin. En av GM-staden Detroits största bilhandlare säger till tidningen Detroit Free Press: ”Sälj idag, ångra dig i morgon”.

Det är i det klimatatet som GM ser över hela sin organisation och jagar kostnader med skarp ammunition. Och i jakten på en lösning av GM:s svåra problem, är kampen mellan Trollhättan och Rüsselsheim bara en pusselbit.

Bosse Adriansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".